Profilyzer…

Ja, hoe ontstaan goede ideeën en een passende bedrijfsnaam. Volgens mijn zoon gewoon brainstormen en liefst onder het genot van een “rokertje” -> jawel 😉 Nu kan ik ook op hele goede ideeën komen onder de douche, bij het vullen van de wasmachine of lekker in ’t zonnetje maar dit keer viel me niets te binnen. Mijn idee was duidelijk een website waar de vele beschikbare sollicitanten van de huidige arbeidsmarkt zich nu eens echt op een krachtige manier zouden kunnen presenteren én daarnaast ook nog eens gemakkelijk gevonden kunnen worden door werkgevers die inmiddels door de bomen het bos niet meer zien. Heel eerlijk, maar de huidige vacature sites voldoen nou niet echt aan de eisen van de huidige e-hype en blijven toch veelal platte tekst… Je doet veel moeite om je gegevens in een of andere zoekmachine te plaatsen, soms kun je je eigen CV uploaden verder gebeurt er toch echt verder erg weinig. Werkgevers aan de andere kant doen hetzelfde maar beide partijen moeten dan nog erg veel energie steken in het vinden van de juiste match. Kwestie van profileren én presenteren dacht ik !!! en ja “Profilyzer” was geboren. Het plan ligt klaar een aantal samenwerkende partijen en vooral veel enthousiaste reacties verder ligt het nu nog te wachten op een stevige arbeidsmarkt visionair… jij misschien?!

Over profilyzer

Naast Ondersteuning bij het ontwikkelen en uitvoeren van (strategisch) Personeels- en Sociaal beleid ben ik mij steeds meer gaan toeleggen op “HR 3.0” - Integratie- en toepassing van Online Marketing Strategie en Social Media gebruik van organisaties. Online zichtbaarheid wordt steeds belangrijker in deze virtuele wereld, uw medewerkers spelen een grote rol in uw online business. Niet alleen bereikt u een hogere productiviteit met gebruik van de juiste tools door snellere informatie vergaring, vermindering van email en verbeterde samenwerking, uw imago kan er ook mee worden versterkt. Vergeet niet dat de nieuwe generatie is opgegroeid met deze media. Door een goed beleid en de juiste strategie kunt u onjuist of onhandig gebruik in goede banen leiden. Graag help ik u HR 3.0 te implementeren op een manier die uw bedrijf past, ter verhoging van uw werknemerstevredenheid én uw bedrijfsresultaten!
Dit bericht is geplaatst in Arbeidsmarkt met de tags , , . Bookmark de permalink.